hits
GRÜNDER OG DAGLIG LEDER AV NETTBUTIKKEN VAKREROM.NO

Svar på det du lurer på om celleforandringer

 • Publisert: 17.08.2017, 08:00
 • Kategori: Helse
 • Responsen etter blogginlegget jeg skrev har vært helt enorm. Over 20.000 unike lesere på bare 3 dager. Det er stort for en som begynte å blogge igjen for to uker siden altså. I går ble jeg intervjuet av Romerikets Blad, og det kommer på trykk om få dager. 110.000 leser RB på nett og papirutgaven. Tenk at lille meg kunne skape så mye engasjement bare fordi jeg turte å snakke om noe som kanskje er litt tabu fortsatt?

  Hundrevis av meldinger og spørsmål har kommet inn og jeg tenkte jeg skulle samle noen av de i en bloggpost, så flere får svar på det de lurer på :) Mye står fortalt i blogginnlegget, men jeg tar en liten spørsmål og svar her så er det kanskje flere som ser det. Da jeg fikk vite at jeg hadde celleforandringer, søkte jeg rundt etter noen som hadde fått de samme resultatene som meg og skrevet om det. Fant svært lite, så derfor skriver jeg litt om det nå så du ikke skal bli like redd som jeg ble dersom dette skulle angå deg.

  Hvor lenge hadde du symptomer før du dro til legen?

  Jeg hadde symptomer i over ett år før jeg bestilte legetime. Merk at celleforandringer ikke gir noen symptomer, mens livmorhalskreft på et senere stadium kan gi det. Du kan lese mer om det her.

  Hvilke symptomer hadde du?

  Jeg hadde blødninger, både store og små mer eller mindre hver dag i 1,5 år. Jeg hadde magekramper og vondt i korsryggen. NB! Det viste seg å være spiralen min som forårsaket disse "symptomene".

  Hvor lenge hadde spiralen sittet i?

  Den hadde jeg hatt nesten 5 år, så jeg skulle uansett bytte den ut etter sommeren (man bytter hvert 5.år) Jeg har hatt mange plager med hormonspiralen og nå tatt den ut for godt. Kroppen min har det mye bedre uten.

  Hvor lang tid tar det å få svar på celleprøver?

  Det tar normalt 1-3 uker.

  Hva skjer hvis resultatet på celleprøven viser at du har celleforandringer?

  Det kommer ann på hvilken grad du har. Dersom du har milde/lavgradlige holder det å se det ann,  ta en ny celleprøve etter 6 måneder og se om det går tilbake av seg selv. Veldig ofte gjør det det. Dersom du har moderate eller høygradlige celleforandringer, vil du bli sendt videre til en biopsi (vevsprøve). Der tar de flere prøver for å sjekke mer nøye om du skal utredes videre eller bare følges opp. Dersom biopsien bekrefter det celleprøven viste (i mitt tilfelle høygradlige forandringer), bli du sendt videre til konsiering.

  Hva er konsiering?

  Det vil si at de fjerner en liten bit av livmorhalsen. De tar bort det området du har celleforandringer slik at det ikke får utviklet seg videre. Et lite inngrep som tar 5-20 minutter og gjøres i lokalbedøvelse.

  Er celleforandringer det samme som kreft?

  Nei, det er ikke det samme som kreft. Det kan utvikle seg til kreft i noen tilfeller (10-30%) over en lang periode dersom du ikke sjekker deg jevnlig. Oftest tar det 10-15 år å utvikle livmorhalskreft. Derfor er det ekstremt viktig at du tar deg bryet og sjekker deg hvert 3 år.

  Håper dere fikk svar på det dere lurte på. Nå skal jeg snart dure avgårde til Oslo på innkjøp. Du kan følge med på Instagram story og på Snapchat hvis du vil se vårnyhetene allerede nå!

  Ønsker dere en nydelig dag <3

   

   

   

  2 kommentarer

  Anne Kristin Anmarkrud

  17.08.2017 kl.08:38

  Så utrolig bra at du skriver litt spørsmål og svar om dette tema. Det er et skremmende tema som mange gjerne ikke vil snakke om. Man tenker gjerne at det er sånt som skjer med andre og ikke med meg. Kjempe bra. Det er viktig å sjekke seg. 👍🏻

  Monja

  17.08.2017 kl.11:15

  Har selv hatt celleforandring og tatt konisering. Er 5 år siden nå, ble oppdaget på 6ukers kontrollen etter fødsel. Er velsig viktig å sjelle seg!

  Skriv en ny kommentar